שימוש במכשיר פוליגרף בתביעת ביטוח
השאלה אותה שואלים רבים הנדרשים לעבור בדיקת פוליגרף בעת מקרה ביטוחי היא מדוע חברות ביטוח דורשות לעבור פוליגרף? והאם הן יכולות לחייב את התובע לעבור את הבדיקה? ישנם לא מעט מקרים אפורים בביטוח שלא ניתן לדעת בבירור האם מדובר במקרה ביטוחי או לא. מקרים אלו יכולים להיות בתאונות רכב, בתביעות רכוש של דירה או עסק, בתביעות ביטוחי בריאות ועוד מקרים נוספים. המטרה של בדיקת פוליגרף בתביעת ביטוח היא לאפשר לחברת ביטוח לעמוד את אמינות ונכונות הפרטים שנמסרו בעת התביעה.
מהי בדיקת פוליגרף?
בדיקה זו נועדה לאשר האם אותו מבוטח דובר אמת או לא, זאת על ידי מכשיר הקולט את השינויים הפיזיים של הנבדק על ידי אביזרים וחיישנים ומועברים לגרף על הצג המחשב. בתום בדיקת הפוליגרף הבודק מנתח את הגרף ומאשר האם הנבדק דובר אמת או לא. בדיקות פוליגרף נעשות במגוון רב של מקרים, אם זה בקבלה לעבודה, בחקירות משטרתיות וכן גם בתביעות ביטוח.
האם חובה לבצע את הבדיקה בעת בקשת חברת הביטוח?
בישראל אין חוק הקובע כי ניתן להכריח אדם לבצע בדיקות פוליגרף ללא רצונו, אלה עליו להסכים לבדיקה מרצונו החופשי. מנגד, חברת הביטוח יכולה שלא לאשר תביעה במידה וקיים חשד סביר כי המבוטח אינו דובר אמת, מה גם שהבדיקה יכולה לזרז את הליך התביעה, כך שבמידה והמבוטח יצא דובר אמת, התביעה תתקדם וישולמו לו הכספים במסגרת התביעה.
טרם הסכמה לעשות פוליגרף בתביעות ביטוח כדאי לבדוק מספר דברים על מנת למקסם את תוצאות בדיקת הפוליגרף:
חשוב לוודא כי חברת הביטוח שולחת את המבוטח לחברה אמינה הפועלת עם רישיון לעסוק בתחום ולאחר מכן יש לבדוק כי הבדיקה נעשתה בצורה אובייקטיבית ומקצועית לחלוטין.
חשוב לוודא כי הבודק שואל את המבוטח שאלות רלוונטיות למקרה הביטוחי, הרי ניסוח השאלות הוא מרכיב חשוב ביותר למהימנות הבדיקה.
בדיקת פוליגרף כוללת שלושה שלבים מרכזיים: ראיון מקדים בין הבודק לנבדק, בו הנבדק יקבל הסבר מלא על התהליך, לאחר מכן מבצעים את הבדיקה עצמה שעורכת כ-30 שעה ואחריה הבודק מנתח את הממצאים ומנסח דו"ח עם תוצאות הבדיקה. יש לוודא כי שלבים אלו מתבצעים בצורה נכונה.
ראה גם: פוליגרף - כל מה שרציתם לדעת